Het grootste compliment dat veel mensen kunnen krijgen als ze na hun vakantie weer thuis komen is de opmerking : Goh, wat ben jij bruin zeg.
Een bruine kleur wordt veelal gezien als een bewijs van gezondheid, van welbevinden. Twee begrippen die ook steeds gecombineerd worden met sauna. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat vrijwel iedere sauna ook een zonnebank (of solarium, of zonnekanon) heeft. Het lijkt zo’n logische combinatie. Laten we duidelijk zijn: sauna en bruin worden hebben niets met elkaar te maken.

Sauna is het spel van opwarmen en afkoelen; daar heb je de hete lucht in de saunakabine (of de stoom in het stoombad) voor nodig, het water uit de kraan en frisse lucht en verder niets. Dat die bruiningsapparatuur toch in de meeste sauna’s aanwezig is, is alleen een extra stukje service.
Net als bijvoorbeeld de aanwezigheid van een masseur of masseuse. Het is wel een goede – en gemak- kelijke – combinatie. Je bent in de sauna toch al bloot, dus een kuurtje onder de kunstzon is makkelijk meegenomen. Maar net als voor het saunabad geldt ook voor het zonnebad: doe het goed of doe het niet!

Drie zaken zijn in ieder geval heel belangrijk:
1.) Wat voor type huid hebt u (dat kan variƫren van lelieblank tot donkerbruin).
2.) Wat voor soort bruiningsapparaat gebruikt u.
3.) Hoe vaak (en hoe lang) ligt u onder de kunstzon.

Ongelimiteerd in de zon gaan liggen bakken is ongezond en slecht voor de huid. De zon heeft ook schadelijke stralen. De huid kan sterk uitdrogen en men kan lelijk verbranden. Een waarschuwing voor verhoogde kans op huidkanker bij overmatig zonnebaden is geen overdreven bangmakerij. En wat voor de echte zon geldt, geldt ook voor de namaak zon. Geniet van de voordelen, maar hoedt u voor de nadelen.

Gelukkig wordt er door de fabrikanten van de diverse soorten bruiningsapparatuur met u meegedacht en worden de apparaten niet alleen steeds ingenieuzer, maar ook steeds veiliger. Er is een hele ontwikkeling in die begon met de hoogtezon, en via solarium met lampen, het solarium met buizen, naar zonnebanken en zonnehemels gaat tot zonnekanonnen of snelbrui ners, waarbij steeds de gebruikersvriendelijkheid en de veiligheid toeneemt.

U kunt uw saunabezoek dus gerust afwisselen (of besluiten) met een zonnebad. De apparaten zijn veilig. Maar overdrijf niet en houdt u aan de gebruiksaanwijzingen.

Misschien vindt je dit ook interessant