We weten allemaal dat een verblijf in een sauna ons een goed gevoel geeft, maar de positieve effecten gaan veel verder dan dat en brengen echte gezondheidsvoordelen met zich mee.

Sauna’s worden al eeuwenlang gebruikt door beschavingen over de hele wereld, en elke beschaving vond unieke voordelen van een onderdompeling in stoom, vooral in de oude Romeinse thermen, waarvan overblijfselen nog steeds in heel Europa te vinden zijn. Toen werden de sauna’s gemeenschappelijk gebruikt, zodat mensen van alle klassen konden samenkomen, tot rust komen en stress kwijtraken. In veel opzichten was dit de ideale omgeving, met de rustgevende sfeer van de omgeving die de perfecte plek bood om te ontspannen, gecombineerd met de therapeutische voordelen van stoom. Deze kuuroorden waren zo populair en effectief dat de ontwerpen van de Romeinse stoomhuizen nog steeds door veel moderne sauna’s worden gebruikt.

1. Een bezoek aan de sauna werkt stress-verlichtend

De Romeinen beseften al vroeg dat de sociale sfeer van de sauna samen met de voordelen van de stoom betekende dat de sauna de perfecte plek was om stress kwijt te raken en te ontspannen. Stressverlichting is nog steeds een van de meest genoemde redenen om een sauna te bezoeken, en de bijkomende spanningen van het moderne leven geven nog meer reden voor een bezoek.

Stressvermindering is slechts een deel van een groter algemeen effect dat de ontspanning van een sauna teweeg kan brengen – als je lichaam eenmaal in een meer ontspannen toestand verkeert, zul je merken dat het beter in staat is de voordelen van wellness te benutten, je immuunsysteem te verbeteren en lichaamsbeweging te ondersteunen.

Net als de Romeinen gebruiken veel mensen een uitstapje naar de spa als een goed excuus om bij te praten met vrienden en familie.

2. Verbeter je slaappatroon

De stressverlagende voordelen van sauna’s kunnen helpen als het gaat om ervaren van een diepere slaap. Naast de rust die natuurlijk voortkomt uit de stoom, leent alles aan de sauna-ervaring zich voor een goede nachtrust. Door de aard van sauna’s is het heel moeilijk om daadwerkelijk iets anders te doen dan achterover leunen en ontspannen. In de meeste sauna’s mag een mobiele telefoon niet mee naar binnen en boeken zijn niet tegen een stoom bad bestand, dus geniet met volle teugen van de warmte!

Voor veel mensen is het normaal om zich moe te voelen nadat ze uit een sauna komen, maar de meesten schrijven dit toe aan hittegerelateerde uitputting. Dat is gedeeltelijk waar, maar zelfs terwijl je stilzit, werkt je lichaam hard in de hitte, waardoor je van nature minder energiek bent. Daarom is een sauna later op de dag vaak precies goed voor een heerlijke nachtrust.

3. Verwijder gifstoffen uit je systeem

Veel van de gezondheidsvoordelen van een sauna komen voort uit het verwijderen van gifstoffen, dode huid en andere producten van het dagelijks leven die anders misschien niet zo gemakkelijk uit je systeem verdwijnen (vaak een detox genoemd).

Als je lichaam zweet verwijdert het deze afvalstoffen uit je systeem, waardoor je de kans krijgt ze aan te vullen met vers, schoon water. Niet alleen is de hydratatie geweldig voor je lichaam, maar het betekent dat je lichaam een grotere hoeveelheid schoon water bij zich draagt, waardoor je je geweldig voelt.

4. Gewichtsverlies & calorieverbranding

Zweet uit de sauna doet meer dan alleen gifstoffen uit je lichaam verwijderen; door de verhoogde hartslag en de productie van het zweet verbrand je meer calorieën. De effecten van een sauna lokken veel van dezelfde reacties van je lichaam uit dan die van lichaamsbeweging. Dit komt met name door de verhoogde lichaamstemperatuur en zweetproductie, dus is het logisch dat je lichaam ook veel van dezelfde voordelen krijgt.

Voor nog meer gewichtsverlies is het natuurlijk beter om na het sporten een sauna te nemen. Wanneer je een intensieve training volgt met een sauna, kan dit tot nog grotere voordelen leiden en dienen als een mooie, geleidelijke manier om je lichaam te laten herstellen van de fysieke inspanning.

5. Spierontspanning & trainingsherstel

Een andere goede reden om na een training de sauna in te gaan is om de spieren te helpen ontspannen, wat betekent dat je de verbranding veel korter voelt dan wanneer je je spieren op natuurlijke wijze laat herstellen.

Thermotherapie is een algemeen aanvaarde vorm van verlichting voor spieren bij allerlei kwalen, of die nu voortkomen uit krampen, spasmen of uit de pijn van een zware training. Je kunt ook merken dat verlichting van stijfheid en pijn in je armen en benen, zelfs bij lichte oefeningen, wordt verlicht door de effecten van zachte warmte.

6. Vergroot het uithoudingsvermogen

Een van de dingen waardoor duursporters vertragen of achterblijven is de immense hitte waaraan hun lichaam bezwijkt. Door tijd door te brengen in een sauna wordt je lichaam geleidelijk steeds meer blootgesteld aan deze warmte, waardoor je tolerantie voor een warmere interne temperatuur verbetert.

Het gebruik van een sauna na het sporten kan enorme voordelen hebben als het gaat om het opbouwen van dit tolerantieniveau en er zijn niet veel bezoeken nodig voordat je de voordelen begint te voelen; slechts 5 minuten in een sauna is genoeg tijd voor je lichaam om zich aan te passen aan de warmte, maar voor een blijvend effect worden regelmatige bezoeken aangemoedigd.

7. Geweldig voor het haar

De hitte en stoom van een sauna doen wonderen voor je haar en brengen de natuurlijke gezonde en glanzende kwaliteiten naar boven. Velen raden aan deze behandeling aan te vullen met een koude wasbeurt achteraf om de voordelen langer vast te houden door de poriën op de hoofdhuid te sluiten.

De oliën die in je hoofdhuid vrijkomen (talg genoemd) houden je haar en hoofdhuid gezond en gehydrateerd met vocht. Dit kan ook helpen de symptomen van een droge hoofdhuid te verlichten.

8. Huidreiniger

Stoom wordt al lang gebruikt als een manier om de huid op natuurlijke wijze te verbeteren. Dankzij de stoom die de poriën opent en het zweet in staat stelt dode huidcellen en bacteriën te verwijderen. Dit is een proces dat sowieso van nature in je lichaam plaatsvindt, maar de hitte van de sauna versnelt dit proces en geeft je lichaam een diepe reiniging.

De talg die wonderen verricht voor je hoofdhuid veroorzaakt een vette, smetgevoelige huid als er vuil diep in je poriën zit, dus de sauna haalt de beste kwaliteiten daarvan naar boven, terwijl het de schadelijke chemicaliën wegneemt die huidproblemen kunnen veroorzaken.

9. Zie er jonger uit

Kwaliteiten die geassocieerd worden met een ‘jeugdig uiterlijk’ zijn vaak een kwestie van goede hydratatie en een sauna is een geweldige manier om een watercyclus in je lichaam te introduceren, waarbij het zweet gifstoffen uit je lichaam verwijdert en het nieuwe water op natuurlijke wijze je natuurlijke hydratatie aanvult.

Water drinken nadat je uit de sauna komt, helpt om het vocht dat door het zweten verloren is gegaan te vervangen. Rimpels worden veroorzaakt door een droge huid, dus goed gehydrateerd blijven gaat een lange weg om de effecten hiervan te bestrijden.

10. Bestrijd ziekten & stimuleer het immuunsysteem

Het nut van sauna’s strekt zich zelfs uit tot het voorkomen van ziekten, zoals bewezen door verschillende onderzoeken in de afgelopen jaren. Door de kern van je lichaam te verwarmen, wordt je immuunsysteem actiever en is het in staat tekenen van infectie te bestrijden voordat een ziekte begint.

Regelmatige gebruikers van sauna’s zullen de voortdurende voordelen hiervan voelen, omdat het je lichaam aanmoedigt om regelmatiger potentiële virussen op te sporen en te verwijderen. Bovendien is het verband tussen stress en het immuunsysteem goed gedocumenteerd, en de natuurlijk stressverlagende voordelen van een sauna helpen hier nog meer bij.

Misschien vindt je dit ook interessant