Sauna is fijn is een van de slogans van de Nederlandse Sauna Vereniging. Dat geldt echter alleen als het spel van warm en koud volgens de aloude regels wordt gespeeld. Wie voor het eerst naar de sauna gaat kent nog niet alle spelregels de bij het saunabaden horen. Die moeten nog worden aangeleerd. Maar velen die i n de sauna kind aan huis zijn, gaan er somt eigen regels op nahouden. Bij een juist saunagebruik moeten die echter afgeleerd. En het eerste blijkt aanzienlijk makkelijker te zijn dan het laatste. Deze folder geeft eenvoudige antwoorden op veel voorkomende eenvoudige vragen. Bestemd voor iedere saunagast: aarzelend beginnend of doorgewinterde routinier. Om aan te leren of om af te leren. Geschreven vanuit deze ervaring: Sauna doet je pas goed als je het goed doet!

Waarom wordt ik bij het binnenkomen altijd persoonlijk begroet?
Daarom, omdat ik een saunagast ben en mag rekenen op persoonlijke aandacht en (desgewenst) begeleiding.

Waarom moet ik me helemaal uitkleden in de sauna?
Daarom omdat het dragen van zwemkleding drie grote nadelen heeft:
a) de huid kan in de saunacabine niet optimaal de warmte in zich opnemen.
b) zwemkleding houdt zweet vast en dat is niet fris.
c) het dragen van zwemkleding verhindert een goede en noodzakelijke afkoeling van de huid.

Waarom moet ik mij eerst wassen met warmwater en zeep?
Daarom, omdat hygiëne in de sauna van uitermate groot belang.

Waarom moet ik mij af drogen voordat ik de saunacabine in ga?
Daarom, omdat een droge huid in de saunacabine sneller tot zweten komt.

Waarom moet ik in de sauna altijd een badlaken gebruiken?
Daarom. omdat ik – of ik nu zit of lig in de cabine – niet rechtstreeks in contact moet komen met het hout. Dat is nl. niet aangenaam (te heet!) en niet hygiënisch ( want het zweet trekt in het hout en stinkt ).

Waarom mag ik in de sauna mijn badslippers niet aanhouden?
Daarom niet, omdat er vocht intrekt en dan onaangenaam kan gaan ruiken.

Waarom mag ik mijn badlaken niet laten liggen in de cabine om laten drogen?
Daarom niet, omdat opgedroogd zweet onaangenaam ruikt voor de mede saunagasten.

Waarom moet het in de saunacabine altijd rustig zijn?
Daarom, omdat druk praten en bewegen niet alleen hinderlijk is voor de mede saunagasten maar ook onnodige en nadelige belasting is voor het lichaam.

Waarom moet ik niet langer dan 12- 15 minuten in de saunacabine blijven?
Daarom omdat deze tijd ruim voldoende is om voldoende op te warmen en te zweten. Langer in de cabine blijven is een onnodige extra belasting van het lichaam, die afbreuk doet aan het nuttig effect van het saunabad.

Waarom moet ik direct na het verlaten van de saunacabine de frisse lucht in?
Daarom, omdat de in de cabine verwarmde longen af moeten koelen en om de ademhaling te normaliseren.

Waarom moet ik me daarna altijd voorzichtig (en altijd naar het hart toe) afspoelen met koud water?
Daarom, omdat hiermee het terugstromen van het bloed naar het hart wordt bevorderd waardoor de versnelde hartslag weer vertraagt.

Waarom moet ik dan ook koud afdouchen en dompelen?
Daarom, omdat het lichaam (ook het hoofd!) na de grote opwarming weer volledig af moet koelen.

Waarom moet ik het afkoelen altijd besluiten net een warm voetenbad?
Daarom, omdat hierdoor de doorbloeding van het lichaam wordt bevorderd en het laatste restje warmte naar de huid wordt getransporteerd.

Waarom moet i k na iedere ‘saunagang’ een poosje rusten? Daarom, om het lichaam na de flinke inspanning van warm en koud de gelegenheid te geven “op adem te komen”.

Misschien vindt je dit ook interessant