Neem jij je zoontje al mee naar de sauna? Dat is toch nog niks voor een jochie van vijf? Gaat jouw vader nog naar de sauna? Dat is toch niks meer voor een man van zeventig?

Herkent u deze opmerkingen? Nou, laten we meteen maar duidelijk zijn: ze slaan nergens op! Sauna is voor alle leeftijden! In Finland zeggen ze: wie naar de sauna toe kan lopen, kan ook de hete kabine in. Daarmee geven we dus al wel aan dat we hierboven iets te optimistisch zijn geweest met de zin: sauna is voor alle leeftijden.

Niet voor baby’s namelijk, want die zijn nog niet in staat hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Maar verder zijn er geen restricties voor gezonde mensen. Toch zult u naar verhouding weinig kinderen aantreffen in de sauna. Dat heeft diverse redenen.

In de eerste plaats kunnen de meeste kleine kinderen de rust niet opbrengen om van de sauna te genieten, in de tweede plaats voelen veel, wat oudere, kinderen er niks voor om hun broek uit te trekken waar anderen bij zijn en in de derde plaats houden veel saunaexploitanten kinderen liever buiten de deur tijdens de normale openingsuren. Veel saunagangers houden van rust, en kinderen verstoren die rust nogal eens omdat ze vaak kabine in, kabine uit gaan en het liefst maar wat heen en weer dollen.

In menige sauna wordt dit probleem opgelost door speciale openingsuren te houden voor gezinnen met kinderen. Dat kleine kinderen het niet zo lang uithouden in de kabine is ook wel te begrijpen als u bedenkt dat kinderen naar ver- houding veel meer warmte op hun huid krijgen dan volwassenen (omdat ze naar verhouding een veel groter huidoppervlak hebben). In elk geval dienen de kinderen zindelijk te zijn! En wat nu de volwassenen betreft: die mogen naar de sauna gaan zo lang ze willen en kunnen. Zonder allerlei ingewikkelde verhalen op te hangen kan gezegd worden dat in de diverse leeftijdsfases sauna heilzaam werkt. Voor de vrouw (en de man) in de overgang waarbij de hormoon huishouding zich wijzigt, voor de ouder wordende mens die b.v. last krijgt van uitdrogende huid. Laat ze maar komen, en laat ze maar blijven komen. Natuurlijk zal iedereen zich ook in de sauna overeenkomstig zijn of haar leeftijd gedragen.

Als vader van 75 het na twee rondjes voor gezien houdt en de rustruimte opzoekt, zal zoon of dochter van 40 nog een derde rondje pakken. Maar dat geeft niet. Als je er maar van geniet. En dat kan op (bijna) elke leeftijd.

Misschien vindt je dit ook interessant