Omdat het in de sauna vochtig en warm is ligt het gevaar van schimmels altijd op de loer. Een goede sauna-exploitant is zich daar terdege van bewust en zal zijn of haar uiterste best doen die kwalijke gast buiten de deur te houden. Hygiëne staat dan ook hoog in zijn vaandel geschreven. Het regelmatig reinigen en ontsmetten van vloeren is een must. Maar geen absolute garantie dat u geen schimmel (aan uw voeten of elders op uw lichaam) kunt oplopen. Daarom moet u er zelf ook wat aan doen!

Ieder mens draagt nl. bepaalde schimmels bij zich. Wanneer de zuurgraad van de huid verstoord wordt grijpen die schimmels hun kans. Bij de één komen ze echter makkelijker tot ontwikkeling dan bij de ander. Maar manifesteren ze zich eenmaal, dan zijn ze lastig weer weg te krijgen.
Daarom is uw persoonlijke hygiëne ook van het grootste belang. Zorg er daarom altijd voor dat uw huid helemaal droog is voordat u zich weer aankleedt. Neem er maar even de tijd voor om u vooral ook tussen uw tenen, in uw liesstreek, onder uw oksels en (dames!) onder uw borsten goed af te drogen. Het kost even meer tijd, maar het kan veel narigheid voorkomen.Ook het dragen van badslippers is aan te bevelen.Een eerste vereiste is echter dat alle ruimtes in de sauna zo schoon mogelijk zijn.

De Nederlandse Sauna Vereniging besteedt in haar opleiding van toekomstige sauna-exploitanten, niet zonder reden, erg veel aandacht aan hygiëne. Ook in de keuze van de materialen (voor vloeren en wan- den) wordt hiermee bij de inrichting van een sauna altijd rekening gehouden. Dit allemaal om de schimmels zo weinig mogelijk kans te bieden zich te ontplooien.

Als u er zelf ook attent op bent, hoeft u er geen angst voor te hebben.

Misschien vindt je dit ook interessant