Een mooie, gave en jong blijvende huid is voor veel mensen helaas meer een vrome wens dan een realiteit. En er wordt wat geld besteed aan smeerseltjes, crèmes en cleaners om dat ideaal te bereiken of op zijn minst te benaderen. Zonder overdrijven mogen we stellen dat de sauna de grootste vriend is van uw huid.

In de sauna wordt uw huid beter dan waar ook gereinigd omdat bij zo’n hoge temperatuur uw bloedvaten en uw poriën zich maximaal verwijden. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde: ze trekken zich zo dicht mogelijk samen. Die doorbloeding zorgt ervoor dat uw huid van binnenuit gereinigd wordt en bij het transpireren door de hitte worden de verhoornde huidcellen week. En onder de douche verdwijnen ze……

Zowel de saunakabine (waar de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid laag) als het stoom bad (waar de lucht- vochtigheid heel hoog is en de temperatuur lager) hebben een heilzame werking op de huid.

Al na een eerste saunabezoek is het aan uw huid te zien, maar het effect is natuurlijk optimaal wanneer u regelmatig het spel van warm en koud speelt. 0mdat u in de sauna helemaal bloot bent, kunt u vrijuit zweten en kan de hele huid profiteren. Natuurlijk kan de ene mens beter en sneller zweten dan de ander. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Hoe vaker men een saunabad neemt hoe meer de zweet- klieren geprikkeld worden.

Even terzijde: het zal u opvallen dat u in een saunakabine wel ziet dat iedereen zweet, maar ruiken doet u het niet! Dat komt omdat aan de hygiëne grote aandacht wordt besteed. Niet voor niets moet iedereen in de saunakabine op een badlaken gaan zitten, want dan kan het zweet niet in de banken trekken. (Spreuk: Hygiëne is goud, geen zweet op hout!) En niet voor niets gaat iedereen die uit de saunakabine komt eerst onder de koude douche vóórdat hij of zij in een dompelbad, zwembad of whirlpool stapt…..

Tenslotte: Begrijpt u nu ook waarom het absoluut verkeerd is om een bezoek aan de sauna af te sluiten met een warme douche en daar driftig aan de slag te gaan met zeep en shampoo? Schoner dan uw huid al is kan hij niet meer worden. Het enige wat u ermee bereikt is dat de poriën die tijdens het saunabad zo fijn zijn geactiveerd, weer potdicht gaan zitten.

Misschien vindt je dit ook interessant