Kan ik wel naar de sauna als ik zwanger ben?
Als u gezond bent en een normale zwangerschap doormaakt is het antwoord: JA.


Dat betekent natuurlijk niet dan men nu zomaar iedere aanstaande moeder het gebruik van de sauna moet opleggen. Men moet daar genuanceerd over denken. Maar een gezonde zwangere, zonder verhoogde bloeddruk, die geen bloeddrukverlagende middelen gebruikt en ook v66r de zwangerschap de sauna gewend is, kan rustig naar de sauna blijven gaan.

Voor hart en bloedvaten is het prima. Bovendien verlies je in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achterblijft. Of, om eens een medische term te gebruiken: overtollige vochtretentie wordt uitgezweet. Maar zoals voor meer dingen in die spannende negen maanden, geldt ook hier, dat “te” natuurlijk nooit goed is. Op meerdere punten neemt een vrouw zich die negen maanden wat in acht en zij moet wat de sauna betreft dan ook niet overdrijven.

Kan de sauna kwaad voor de baby?
In het eerste begin van de zwangerschap (de eerste drie maanden) zou het op theoretische gronden misschien niet verstandig zijn het zich ontwikkelende vruchtje langdurig aan extreme temperaturen bloot te stellen, dus dan liever wat voorzichtig en kalm aan. Op het einde van de zwangerschap (de laatste 4 á 6 weken) is enige voorzichtigheid bij het nemen van een dompelbad aan te raden, omdat er al enige ontsluiting optreedt en (theoretisch) de kans op infectie toe zou kunnen nemen. Dus in die tijd liever geen dompelbad, maar de afkoelslang en dan ook geen bubbelbad.

Bij diverse onderzoeken is gebleken dat in de saunacabine, als de hartslag van de aanstaande moeder versnelt, ook de hartslag van de baby versnelt. Maar dat is niets verontrustends. Dat gebeurt ook bij fietsen, traplopen en sporten. Allemaal zaken die zwangere vrouwen ook zonder bezwaar kunnen doen. Blijf dus maar gerust in de sauna komen als u dat gewend was, voordat u zwanger werd. De sauna ontspant, en dat komt zowel moeder als kind ten goede!

Misschien vindt je dit ook interessant