In veel sauna’s is het bezoek in de zomer minder dan in de hersft en winter.
Alleen daar waar een groot buitengebeuren is met buiten- zwembad en veel stoelen (in de zon!) komen de mensen ook graag als het buiten warm is. Maar in de saunacabine is meestal ruim plaats.
Dat komt omdat de meeste Nederlanders denken dat zomer en sauna niet zo goed bij elkaar passen. Je gaat toch niet binnen zitten zweten als je dat in de buitenlucht al genoeg doet…
Laten wij u vertellen dat dit een misvatting is.


Sauna in de zomer is een andere belevenis dan sauna in de winter, maar in beide gevallen is het heel plezierig en gezond.

Transpireren met je kleren aan is niet zo fijn. Alles plakt en alles kleeft, en als het dan ook nog benauwd weer is (zoals dat in Nederland nogal eens voorkomt) dan is die warmte eigenlijk maar lastig.
Wat een heel andere ervaring heb je dan als je naar de sauna gaat, je kleren heerlijk uit kunt doen en je huid volop kunt laten ademen. Juist wanneer het buiten warm is, is het weldadig om in de saunacabine op temperatuur te komen en buiten het koude water over het verhitte lichaam te laten stromen. Dat verfrist en dat geeft je weer nieuwe energie.

In Finland, het saunaland bij uitstek, wordt ook in de zomer de saunakachel dagelijks opgestookt en nemen veel mensen dagelijks, na hun werk, een saunabad. Wie het de Finnen nadoet zal merken dat hij of zij zich er ook in de zomer beter bij voelt.

En wat dacht u van de zomergriep, of de zomerverkoudheid die zo vaak toeslaat wanneer onverwacht een frisse wind of tocht de warmte verstoort? Wie zich in de sauna heeft gehard zal daar absoluut minder last van hebben.

Tenslotte nog een argument om zomers de sauna niet over te slaan, ja zelfs om er in de zomer mee te beginnen: veel mensen hebben moeite met de koude douche of het dompelbad. Hoewel dit toch zo’n wezenlijk onderdeel van het saunabad is schrikken nogal wat mensen daarvoor terug. In de zomer is dat lang zo erg niet. Integendeel: het is heerlijk verfrissend. Kortom: sauna is de zomer? ………… Doen!

Misschien vindt je dit ook interessant